Screening af kulturmiljøer i Viborg Kommune
FORORD
Arkitektskolen Aarhus sætter med projektet Screening af Danmarks Kulturmiljøer fokus på kulturmiljøer og bebyggede helheder i Danmark. Med en screening, der skal udvælge særligt værdifulde kulturmiljøer, er formålet med projektet at pege på de værdier og udviklingspotentialer, som den byggede kulturarv rummer.
Kulturmiljøer handler ikke blot om bevaring, men skal have værdi for mennesker i dag. De fysiske spor i kulturmiljøerne fortæller stedsspecifikke og ofte kraftfulde historier, som potentielt kan styrke lokale erhverv og tiltrække turister og tilflyttere, såfremt deres fortællekraft aktualiseres og aktiveres.
Projektets ambition er at tilvejebringe et strategisk og metodisk overblik, hvormed kommunerne kan identificere kulturmiljøernes værdier. De lokale fortællinger synliggøres og bliver derved et redskab til at aktivere kulturmiljøerne som en ressource for udvikling i kommunerne.
Gennem en dialogbaseret proces med de kommuner som Arkitektskolen Aarhus har besøgt, er der udviklet en metode til Screening af Kulturmiljøer (SAK). Målet er at tilvejebringe et håndterbart redskab, der på enkel vis kan anvendes af kommunerne, som er myndighed på kulturmiljøområdet.
Kulturmiljøerne i Danmark rummer store bygningskulturelle værdier med mange spændende kulturhistoriske fortællinger. Ved at sætte disse fortællinger i spil kan vi sammen bevare og udvikle kulturmiljøernes store iboende potentialer.
SCREENING AF DANMARKS KULTURMILJØER
Kulturmiljøer har en unik sammensætning af stedbundne fortællinger og potentialer, der kan udvikles som styrkepositioner i kommunen. Kulturmiljøer giver os en forståelse af, hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Og udvikling af kulturmiljøernes bygningskultur kan være en god forretning – ikke alene for den enkelte ejer, men også for omkringliggende boliger og kommunen som helhed, fordi kulturmiljøerne kan skabe øget livskvalitet og økonomisk værdi i forhold til turisme, erhverv og bosætning.
Arkitektskolen Aarhus har i 2016-2017 gennemført en strategisk screening af kulturmiljøer i 22 kommuner. Med initiativet Screening af Danmarks Kulturmiljøer tilbydes yderligere 30 kommuner en screening af deres værdifulde kulturmiljøer, således at størstedelen af landets kulturmiljøer og værdien af dem bliver kendt. Screeningen af kulturmiljøer gennemføres i et samarbejde mellem kommuner, museer og Arkitektskolen Aarhus.
Screening af Danmarks Kulturmiljøer er en del af et forskningsprojekt på Arkitektskolen Aarhus, som skaber ny viden indenfor bevaring og udvikling af kulturmiljøer. Hertil har Arkitektskolen Aarhus udviklet en ny metode til kulturmiljøer – Screening Af Kulturmiljøer (SAK). Metoden, der er koordineret med danske og internationale værdisætningsmetoder, er udviklet med henblik på den kommunale planlægning og private rådgivere, men værktøjet kan tilpasses andre formål.
Screeningsmetoden kombinerer eksisterende registreringer og viden med besigtigelser af kulturmiljøerne, som de foreligger i dag. Kulturmiljøerne vurderes ved en værdisætning af deres kulturhistoriske værdi, arkitektoniske værdi og integritetsværdi. På baggrund heraf vurderes kulturmiljøernes samlede fortælleværdi, der danner grundlag for en nuanceret udvælgelse og prioritering. Heri indgår også en stillingtagen til kulturmiljøernes egenskaber for at fremme turisme, bosætning, erhverv og kultur, som kan udgøre et stærkt udviklingspotentiale for den enkelte kommune.
Den viden, der foreligger i kommunerne og museerne er en integreret del af arbejdsgrundlaget. Indledningsvis gennemgås den eksisterende kommuneplans udpegning af kulturmiljøer i dialog med kommune og museum. Formålet er at afdække kulturmiljøernes status; hvilke er der særligt fokus på i den strategiske planlægning, og er der væsentlige kulturmiljøer, som af forskellige årsager ikke er udpegede, men som alligevel bør indgå i screeningen? Dialogen tager også stilling til, om nogle kulturmiljøer helt bør udgå på baggrund af fastlagte screeningskriterier eller af andre omstændigheder.
Metoden er udviklet i dialog med kommuner, museer og andre interessenter og vil løbende blive opdateret som en del af forskningsprojektet. I tilknytning til projektet holder Arkitektskolen Aarhus kurser for fagfolk om kulturmiljøer.
METODE TIL SCREENING AF KULTURMILJØER (SAK)
METODE TIL SCREENING AF KULTURMILJØER (SAK)
RAPPORTENS INDHOLD
Denne rapport indeholder et skema over kommunens kulturmiljøer, kort- og billedmateriale samt uddybende kulturmiljøanalyser for udvalgte kulturmiljøer i kommunen. Skemaet sammenfatter vurderingen af det enkelte kulturmiljøs værdier og egenskaber:
KULTURMILJØETS VÆRDIER skal være aflæselige i dag og baserer sig på en vurdering af følgende tre værdiparametre, der rangeres fra 1 til 5, hvor 1 er lavest og 5 højest:
Kulturhistorisk værdi: Hvordan vurderes kulturmiljøets historiske betydning og kulturhistoriske fortælleværdi?
Arkitektonisk værdi: Hvordan vurderes kulturmiljøets rumlige, formmæssige og arkitektoniske kvaliteter?
Integritetsværdi: Hvordan vurderes kulturmiljøets helhed og sammenhæng?
KULTURMILJØETS EGENSKABER er en indikator for iboende egenskaber ved et kulturmiljø. Kulturmiljøets egenskaber vurderes ud fra følgende fire kategorier, der rangeres fra 1 til 5, hvor 1 er lavest og 5 er højest:
Turisme: Har kulturmiljøet særlige egenskaber, der kan fremme turisme og/eller turismerelateret virksomhed?
Bosætning: Har kulturmiljøet særlige egenskaber, der kan rumme bosætning og/eller være en ressource for tilflytning?
Erhverv: Har kulturmiljøet særlige egenskaber, der kan rumme og/ eller være en ressource for virksomheder og erhverv?
Kulturformidling: Har kulturmiljøet særlige egenskaber inden for formidling af kulturoplevelser og/eller aktivering af stedets fortælling?
SCREENINGSKRITERIER
1) Kulturmiljøet skal være udpeget, eller kunne overvejes som udpegning, i kommunen
2) Kulturmiljøet skal indeholde et bebygget miljø eller helhed (ikke enkeltstående bygninger, monumenter, gravhøje, ruiner, voldsteder, diger eller lign.)
3) Kulturmiljøet skal rumme en bærende fortælling, der kan opleves på stedet gennem synlige spor
TEMA FOR KULTURARVEN I VIBORG KOMMUNE
Screeningen af kulturmiljøer i Viborg Kommune har taget afsæt i kommunens landsbyer og stationsbyer. Udvælgelsen er foregået selektivt, med ønske om geografisk spredning og med afsæt i de tre følgende kategorier; A) Afgrænsede landsbyer i landzone med over 100 indbyggere, B) Landsbyer med særlig kulturhistorie jf. Kommuneplan 2017, C) Byzonebyer med byskitse, der indgår i Kommuneplan 2017. Grundet ønske om jævn fordeling af landsbyer i de tre kategorier og krav om maks. 44 kulturmiljøer, fremstår listen ikke fyldestgørende.
Med afsæt i udvælgelsen tager den kulturhistoriske tematisering, som er gennemgående hovedtræk og har spillet en væsentlig rolle for egnens byudvikling, afsæt i screende landsbyer. Tematiseringen er en overordnet beskrivelse for udviklingen af de screenede landsbyer og afspejles i deres fysiske fremtræden.
LANDSBYERNE OG LANDSKABET
Den største forskel mellem landsbyerne i Viborg Kommune skyldes landskabets forskellighed, hvorfor kulturlandskabet i Viborg Kommune i høj grad præges af de naturskabte forskelle i terræn og jordbund. Det dominerende træk i landskabet er hovedstilstandslinjen, gående syd-nord og mod vest syd for Viborg. Dette landskabelige træk deler kommunen i forskellige landskabstopografier; øst og nord for hoved-stilstandslinjen findes et bakket og kuperet terræn med ådale, mens landskabet syd og vest for hovedstilstandslinjen overvejende er et fladt hedelandskab. Denne opdeling af landskabet opleves tydeligt i landsbyernes kulturhistoriske opbygning og ses blandt andet flere steder i direkte forbindelse med en bestemt udnyttelse af naturlandskabet, som f.eks. brugen af okker i forbindelse med Løvskal og kalk i minerne ved Daugbjerg og Mønsted. De resterende landsbyer er opstået i forbindelse med anden udvikling:
Kartoffeltyskerbyerne: Vest for hovedstilstandslinjen ligger den sandede og uopdyrkede Alhede som man fra 1759 og frem forsøgte at opdyrke med hjælp fra ca. 1000 familier fra Tyskland. Dette mislykkedes delvist, men enkelte steder lykkedes det med dyrkning af kartofler, hvilket resulterede i grundlæggelse af de tre byer: Havredal, Grønhøj og Frederiks.
Fjordbyer: Kommunen har en forholdsvis lille kyststrækning i forhold til dets areal. Dette, sammen med at hovedbyen Viborg ikke har egen havn, har resulteret i at der findes flere mindre havnebyer, som har fungeret som ladeplads for Viborg. Grundet den vigtige rolle som ladeplads for domkirkebyen Viborg fremstår Hjarbæk og Kvols større og med mere pragt end andre, små ladepladser ved Limfjorden.
Landsbyer og andelstiden: Kommunen er en stor landkommune og landbruget har altid være det primære erhverv, hvilket har resulteret i et stort antal landsbyer fordelt over hele kommunen. Af de bedst bevarede kan nævnes Bjerring, Vroue og Lee. I forbindelse med landbrugets udvikling og præget fra de mange stationsbyer har mange landsbyer oplevet en fremgang i forbindelse med andelstiden. Dette opleves særligt i Låstrup, Kjeldberg og Vindum.
Stationsbyer: En større del af kommunens byer er enten opstået eller udviklet i forbindelse med de mange jernbaneforbindelser, der har gennemskåret kommunen. Særligt har Himmerlandsbanen og Langå-Viborgbanen haft stor indvirkning på kommunens udvikling. Denne udvikling kan blandt andet opleves i Rødkærsbro, der opstod som stationsby i forbindelse med Langå-Viborgbanen og i Skals, der udviklede sig som stationsby i forbindelse med Himmerlandsbanen.
BESIGTIGELSESSKEMA
Værdisætningen og potentialevurderingen baserer sig på en vurdering fra 1 (lavest) til 5 (højest) på de forskellige parametre
LÅSTRUP
Låstrup er tidligere opstået som en vejlandsby på skrænten, i læ af Simested Ådal. Landsbyen følger dalens højdekurve og henvender sig til de store engarealer omkring Simested Å som tidligere har været græsningsarealer. Senere har byen udviklet sig som en typisk andelsby med mejeri, skole, forsamlingshus og mindre industri, såsom håndværk og savværk.
Landsbyens struktur langs ådalen fremstår intakt og let aflæselig. Den oprindelige struktur aflæses tydeligst mellem kirken og præstegården. I landsbyen findes flere velbevarede spor efter andelstiden, hvor særligt forsamlingshus, skole og savværk er fremtrædende. Mejeriet fremstår i dårlig stand.
Landsbyen er i dag kulturelt samlingspunkt for Fjordklyngen og har med sin smukke placering og velbevarede struktur potentiale til at blive videreudviklet, særligt med de mange velbevarede funktionsbygninger, som kan tilføres nyt liv. Det anbefales at Låstrup udpeges som kulturmiljø.
Screening af Låstrups værdier ses herover.
Til sammenligning vises vores nabobyers diagrammer herunder:
Screening af Ulbjerg Landsby herover.
ULBJERG
Ulbjerg er opstået på højdedraget omkring kirken med flere større gårde, præstegård og mølledrift. Senere er Ulbjerg udviklet som andels- og vejby med forsamlingshus, mindre industri, skole og et handelsliv langs Borgergade. Byen ligger smukt ved Ulbjerg Klit og har i flere århundreder været attraktivt bosætningsområde.
Byen er udviklet over flere perioder og i den østlige del er der bygget flere parcelhuse de seneste 50 år. Omkring kirken, langs Borgergade og ved Grøndalsvej kan den oprindelige struktur stadig opleves og flere funktionsbygninger er intakte og vidner om byens udvikling.
En udpegning som kulturmiljø kan overvejes omkring kirken, skolen og andelstidens funktionsbygninger. Sammenhængen er dog fragmenteret og de primære værdier indlejrer sig i de enkelte bygninger.
Screening af Sundstrup Landsby herover.
SUNDSTRUP
Sundstrup er opstået som et mindre fiskerleje ved Hjarbæk Fjords udmunding samt som færgeoverfartssted mellem Himmerland og Virksund. Tidligere har området været bosætningssted siden bronzealderen, hvilket opleves ved de to gravhøje kaldet Marens Patter. I området findes også Tanghuset, som vidner om områdets tidligere tangindustri.
Sundstrup er gennem tiden udviklet som et atttraktivt bosætningsområde hvilket ses i de markant omdannede boliger. Strukturen er svært aflæselig, dog findes rester af den oprindelige struktur langs Strandvejen. Den tidligere færgegård, Tanghuset og havneområdet er de bærende fortællende elementer.
Der bør fokuseres på en styrkelse af sammenhængen mellem byen og Tanghuset på tværs af området omkring havnen, som er et vigtigt men ikke-programmeret område. En udpegning kan overvejes med fokus på området mellem byen og fjorden samt havnen og tanghuset. Byen bør ikke udpeges.
Screening af Nr.Rind Landsby herover.
NØRRE RIND
Nørre Rind opstod som en samling gårde, alle fæstegårde under Lynderupgård. Senere udviklede landsbyen sig med andelstidens funktionsbygninger såsom skole, købmandsgård og forsamlingshus.
Strukturen i Nørre Rind fremstår intakt og flere af de oprindelige gårde findes stadig i byen. De oprindelige gårde er vigtige for landsbyens samlede oplevelse. Sammen med krydset ved Sundvej/Kirkevej, hvor tidligere købmandsgård, gård og forsamlingshus ligger, skabes et stærkt, fortællende miljø.
Det anbefales at udpege Nørre Rind som kulturmiljø med afsæt i den oprindelige struktur, der også indebærer de oprindelige gårde og andelstidens funktionsbygninger. Det forventes, at den oprindelige struktur kan understøtte en attraktiv udvikling med henblik på styrket bosætning.
Screening af Skringstrup Landsby herover.
SKRINGSTRUP
Skringstrup opstod som landsby og oplevede senere en mindre udvikling i forbindelse med anlæg af trinbræt på Himmerlandsbanen. Senere er der sket en udvikling af en større industri som i dag er meget tydelig i byen. Trinbrættet med billetsalg blev anlagt i 1893 og nedlagt i 1956. Dog var der godstransport til byens industri indtil 1999.
Byen fremstår fragmenteret grundet den store industri, der er tydelig i hele byen. Byen er fragmenteret og de fleste boliger er omdannet eller i dårlig stand. Himmerlandsstien, der følger det oprindelige banetracé, sikrer en fortælling gennem byen.
Landsbyen bør ikke udpeges som kulturmiljø, da fortællingen er for udvisket og byen opleves fragmenteret. Det bevarede banetracé til Himmerlandsbanen bør understøttes som en vigtig rekreativ forbindelse.
Screening af Skals Landsby herover
SKALS
Skals opstod som landsby med kirke, kro, skole og højskole. Byen oplevede senere en markant fremgang i forbindelse med opførelse af stationen på jernbanestrækningen Viborg-Aalestrup. Herefter udviklede byen sig med handel, håndværk og flere industrier. Særligt har Skalma (1904), der startede med en produktion af tangmadrasser og senere møbler, haft markant indvirkning på byen.
Langs Hovedgaden opleves byens udvikling fra landsby til stations- og industriby og strukturen er let aflæselig. Langs Hovedgaden, der ender ved stationen, findes flere fortællende elementer der understøtter aflæseligheden. Skalmas industribygninger er vigtige for byens fortælling og rummer fine arkitektoniske kvaliteter.
Skals anbefales udpeget som kulturmiljø. Særligt de mange industrikomplekser, Skalma, Skals Maskinforretning mm., bør sikres og har potentiale for en videre udvikling. Det foreslås at undersøge muligheder for at igangsætte en udvikling i Skalmas gamle bygninger med afsæt i det eksisterende.
Se rapporten i sin helhed via dette link.
PROJEKTTEAM
Mogens A. Morgen
Simon Ostenfeld Pedersen
Mette Boisen Lyhne
Cecilie Julie Nielsen
Kasper Albrektsen
Jakob Ørum
Mathilde Kirkegaard
Amal Ashur
Anne Kühl Hansen
Alex H. Enevoldsen
Projektet udføres af Arkitektskolen Aarhus i samarbejde med Realdania.
Rapporten må ikke gengives, undtagen i sin helhed, uden godkendelse fra Arkitektskolen Aarhus.