Kontrol for indhold af PFAS i drikkevand fra Låstrup-Nr.Rind Vandværk

I 2021 skærpede Miljøstyrelsen drikkevandskvalitetskriterier for indhold af PFAS-forbindelser – specifikt for summen af PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS. Fremover må summen af disse fire PFAS-forbindelser i drikkevandet højest være 0,002 μg/L (mikrogram pr. liter).

Indtil nu har grænseværdien været 0,1 μg/L for summen af tolv PFAS´er, hvori de fire indgår, så de nye krav til summen af de fire ovenstående PFAS´er er sænket markant. Vores analyseinstitut kan naturligvis analysere ned til de nye grænseværdier, og vores analyser for PFAS-forbindelser er akkrediterede.

Drikkevandet fra almene vandforsyninger skal fremover analyseres for i alt 12 PFAS-forbindelse, hvilket er inklusiv de 4 nye PFAS-forbindelser, hvor detektionsgrænsen nu er skærpet.

Der er stor fokus på kvalitet af drikkevand i Danmark. Det gælder også Låstrup-Nr.Rind Vandværk, hvor vi i 2022 har fået testet vores boring for indhold af disse stoffer. Herunder er indsat resultatet af Eurofins test af vand fra vores boring i 2022

 

Som det fremgår af testen, har er der ikke fundet spor af PFAS i vores boring i Låstrup - Nr. Rind Vandværk.

På vores hjemmeside kan man følge testresultaterne for prøvetagning hos udvalgte forbrugere (ledningsnettet) og ved afgang fra vandværket.

https://laastrupnrrindvand.dk/information/vandkvalitet

Låstrup - Nr. Rind Vandværk har forsyningspligt i Låstrup, Nr. Rind, Nørreris, Nørremarken, Vie, Nr. Borup og Sdr. Borup. I vores vandforsyningsområde er fortsat en del ejendomme, som har deres egen brønd eller boring. Ejerne af disse boringer og brønde skal selv sørge for at få testet deres drikkevand, som normalt heller ikke har vandrensning.

Udgifter til prøvetagning og analyse, samt bekymring for, om ens drikkevand nu også lever op til god drikkevandskvalitet, er man forskånet for, når man er forbruger i et almennyttigt vandværk som Låstrup - Nr. Rind Vandværk. 

Der er plads til flere forbrugere, så kontakt bestyrelsen, hvis der er ønske om at blive tilsluttet vandværket.