Kend Din Fjordklynge i Låstrup

Sidste søndag i måneden bød traditionen tro på vandretur med Fjordklyngen. Denne gang fra Engedalvej i Låstrup, hvor Bent Christensen og Ole Kruse var guider for dagens 60 deltagere. Mødested var den nyanlagte parkeringsplads ved Den Gamle Kirkesti, hvor den fører ud til spangen over Simested Å. Lodsejerne Verner Christiansen og Samejet Engedalvej 9 har velvilligt og helt gratis stillet jord til rådighed for den første del af genetablering af Den Gamle Kirkesti, og derfor lød der også en stor tak for den velvillige indstilling for de 2 landmænd, der stiller deres jord til rådighed for fællesskabets interesse i at komme ud i den smukke natur i Simested Ådal.

Den Gamle Kirkesti blev oprindelig benyttet af konfirmander fra Skringstrup Skole, når de skulle til præst i Låstrup Præstegård. Turen over Borup Bro eller Lillevejle Bro var mere end 2 kilometer længere end fugleflugtslinjen mellem de 2 byer. Derfor blev der i fordums tid lagt en spang over åen, så konfirmanderne kunne spare kilometer i benene.

Der søges fortsat penge til en ny spang over åen og til et boardwalk fra åen til Ugelrisvej, hvor engene er for våde til, at man i almindeligt fodtøj kan passere engen uden at få våde fødder.

Efter velkomst til turen gik deltageren videre ad Engedalvej mod nord, hvor næste stop var med udsigt over ”Fruens Dam”. Fruens Dam er et kildevæld lige neden for Stenkilde Plantage på grænsen mellem Øster Låstrup og Sønder Borup. Her fortalte guiderne om stridighederne om fiskeret i åen mellem Lynderupgårds ejere på den ene side og lodsejerne i Låstrup, Skals og Skringstrup på den anden side.

Oprindelig var fiskeretten i åen sammen med fiskeretten fra åens udløb i Hjarbæk Fjord til Sundstrup en del af kannikerne i Viborg Domkirkes besiddelser. De ejede Lynderupgård og dermed fiskeretten. Da Lynderupgård i 1553 blev solgt til en privat ejer fulgte fiskeretten ikke med i handlen. Ejerne af Lynderupgård fortsatte imidlertid med at fiske i åen bl.a. med en ålegård tæt på åens udløb i fjorden. I 1880erne blev det til en retssag, da Niels Laustsen fra Skals anlagde sag mod proprietær Kjeldsen fra Lynderupgård. Både underretten, Landsretten i Viborg og Højesteret gav proprietæren ret i, at Lynderupgård havde vundet hævd på fiskeriet, så lodsejerne havde ikke ret til at fiske i åen. I dommen blev nævt fiskeretten fra Fruens Dam til Blå Busk. Fruens Dam lå på grænsen mellem de 2 ejerlaug, og Blå Busk er den rørskov, der ligger lige uden for Simested Ås udløb i fjorden.

Først i 1956 blev hævdbundne fiskerettigheder ophævet ved lov, og dermed kom fiskeretten tilbage til lodsejerne langs åen. Der blev en 20 årig overgangsordning, så først i 1976 kunne lodsejerne svinge fiskesnøren i åen på lovlig vis. Fiskeretten er af lodsejerne udlejet til Viborg Fiskeriforening.

Fra Fruens Dam gik turen videre til Skovbørnehaven Fredly, hvor guiderne kunne fortælle om Skovbørnehavens tilblivelse med Møldrup Kommunes overtagelse af ejendommen med 10 tønderland skov og 1 tønderland eng til åen i 1992. Skovbørnehaven Fredly er i dag en del af Skals Børnehuse og det er uvist, om børnehaven overlever, selv om børn fra natur og skovbørnehaver beviseligt har bedre motorik end andre børn i almindelige børnehaver. Børnehaven er truet af Fjordklyngens vigende børnetal.

Dagens gæster gik turen gennem børnehaven forbi legeplads, tipi, klatrenet og A-huset, hvor de kunne se børnenes mange muligheder for at udfordre deres motorik og lege i naturen.

Turen gennem børnehaven førte gæsterne til næste stop, der var et trebundet skel mellem 3 ejendomme tæt på Låstrupvej. I gamle dage tænkte man, at 3 bundne skel mellem 3 herreder, sogne, ejerlaug eller ejendomme havde særlige kræfter. Derfor valgte pastor Wahl fra Låstrup i midten af 1870erne netop dette 3 bundne skel til at nedmane Madam Phillipsen, der ikke kunne finde ro i sin grav og derfor gik igen. Madam Phillipsen hed egentlig Signe Marie Phillipsen. Hun var født i Gedsted i 1804, blev enke første gang i 1832, hvorefter hun blev gift med mølleren i Skravad Mølle. 16 år senere i 1848 blev hun enke for anden gang og blev nu gift med den 16 år yngre Peter Phillipsen fra Bjerregrav. Ham overlevede hun ikke, for hun døde i 1873 og fandt som oplyst ikke ro i sin grav før pastor Wahl manede hende i jorden.

Fra det 3 bundne skel gik turen til skellet mellem Låstrupvej 55 og Låstrupvej 57, hvorfra der var udsigt til Ørnhøje i bakkerne mod Stenkilde Plantage. Guiderne kunne berette, at Låstrup-Skals Jagtforening i midten af 1970erne havde deres skydebane med mulighed for flugtskydning og skydning med riffel på bane med flytbare skiver med dyremotiver. Jagtforeningen blev stiftet i 1933 med det formål at øge vildtbestanden. Allerede fra 1934 blev der afholdt årligt andespil, hvorfra foreningen tjente sine penge. Der blev også afholdt årlig rævejagt i Stakilde Hede, hvor Jakob og Nita gade i dag har deres ejendom i Skringstrup. I 2018 blev jagtforeningen lagt sammen med Ulbjerg-Nr.Rind Jagtforening til Fjordklyngens Jagtforening. Nu med skydebane på den gamle losseplads i Ulbjerg.

Deltagerne blev nu fulgt til Hunhøj ved Agersdals udmunding i Simested Ådal. Her fik deltagerene den flotte udsigt til Hjarbæk Fjord hen over Låstrup og til Præstegårdsbakkerne nord om Låstrup. På Hunhøj blev sagnet om Jætternes kamp i Låstrup læst højt for deltagerne, og der var udsigt til Gissel Høl i Simested Å, hvor 2 af jætterne blev stedt til hvile. Den ene lænket til en pæl med en guldlænke.

Fra Hunhøj gik deltageren retur til Engedalvej, hvor Stephan og Gudrun havde bagagerumskaffe klar, og der var mulighed for yderligere en tur ad Den Gamle Kirkesti til spangen over åen.

Næste arrangement i rækken af ”Kend Din Fjordklynge” er sidste søndag i november i Nr.Rind.

Fotos lånt fra facebookgruppen Skals

 

 

Fotos fra turen taget af Stephan Jensen