Kend din Fjordklynge i Sundstrup
Sanne Johl bød velkommen til Sundstrup.
Sidste søndag i maj var det atter tid til udforskning af Fjordklyngens smukke natur. Denne gang fra Sundstrup Havn. Sanne Juhl tog imod og bød velkommen til de 35 gæster, der deltog i turen i fantastisk vejr og smuk natur.
Inge Carlskov fortalte inden gåturen om det lokale projekt under områdefornyelsen på Sundstrup Havn. Den del af projektet, som ligger på land er langt fremskredet og håndværkerne var i gang, mens gæsterne indtog området. Der er nu bygget et madpakkehus med tilhørende udendørs opholdsområde og bålplads. Snart følger legeplads og udsmykning. Arkitekten bag pladsen har lagt vægt på, at området skal repræsenteres i arrangementet. Derfor er fliser, opholdsmøbler og andre effekter på stedet inspireret af isflager, mens udsmykningen kommer til at tage udgangspunkt i havnemiljøet. Der bliver halvt nedgravede bøjer og fiskenet på legepladsen.
Den del af projektet, der skal give adgang til vandet venter på endelig godkendelse fra Kystinspektoratet. Her bliver der en bro ud i vandet med opholdsmulighed og mulighed for at lægge til med kano og kajak. Desuden mulighed for at komme i vandet for dem, der skal køle sig af.
Vandreturen gik derefter til Landlyst og Laredo, hvor Morten Nielsen gav sin øjenvidneberetning fra hans første diskotekstur i 1981. Dengang var Landlyst et cafeteria og Landlyst et diskotek. Morten oplyste, at Landlyst oprindelig havde været en landejendom, men med ny infrastruktur i 1968, hvor landevejen mellem Skive og Hobro blev bygget sammen med dæmningen over Virksund, var der foretagsomme personer, som kunne se en forretning i at omdanne landejendommen til cafeteria med grillbar.
Ved siden af blev der bygget et diskotek, som grangiveligt lige så godt kunne have været en saloon i Laredo i USA. Deraf navnet. Diskoteket blev i de første år delt mellem områdets idrætsforeninger, der skiftedes til at stille personale til rådighed for diskoteket. Dørmænd, barpersonale mv. var frivillige fra områdets idrætsforeninger. Borup Idrætsforening fra Nr.Rind og Låstrup var én af disse. Ulbjerg IF en anden og fra Fjends var det ØK, som én af foreningerne. Senere blev det restauratøren på Landlyst, der drev diskoteket.
Landlyst ligger nogenlunde så øde, som man forestiller sig, at det ville have gjort i USA’s ørken. Alligevel var det en givtig forretning at drive diskotek fra 1968 til midt i firserne. Områdets unge mennesker fra Nordfjends og det sydlige Himmerland mødtes her for at danse, få sig en øl og i ny og næ et raskt slagsmål. Som Morten husker det, var der altid mindst ét slagsmål på sådan en diskoteksaften. Alle rykkede ud på parkeringspladsen for at se, hvem der nu vandt dagens slagsmål. Normalt én fra Fjends og én fra Himmerland. Begge støttet af dem, som nu engang kendte ham, for det var altid mændene, der fik sig raget ud i disse aktiviteter.
Fra hvert lokalområde blev der samlet gæster op i bus. Fra Låstrup og Nr.Rind var det Børges Busser fra Låstrup, Andre taxavognmænd kørte fra Skals, Ulbjerg, Hald og Højslev. Det var dengang, der fandtes taxavognmænd ude på landet. Hjemad kørte busser og taxa så modsatte vej og læssede af undervejs. Alligevel skete der færdselsuheld, når der blev forsøgt smuglet en brandert hjem, og det har også kostet svære kvæstelser undervejs.
Fra midten af firserne var der ikke længere opbakning til diskoteket. Landlyst kørte videre, men blev i 1994 afløst af en tankstation med tilhørende kiosk. Laredo åbnede i 1996 som aktik-handel og kørte som sådan nogle år. I 2013 forsøgte Svend Bech m.fl. lokale at genetablere diskotek i Laredo med de originale Discjockeys og konceptet var nu ændret til at henvende sig til de danseglade midaldrende, der også var kommet i Laredo i 70’erne og 80’erne. Der blev holdt 4 fester, hvor de første var totalt udsolgte, men heller ikke det kunne gå an i længden.
Derefter åbnede 4 personer en antikhandel igen. Denne gang med alt skins gaveartikler og gode genbrugsting. Den forretning kører fint, så der er i weekenderne mulighed for at få fyldt op på hylderne derhjemme.
Vandreturen gik nu mod Ulbjerg og videre til Den Grønne Pigespejderes Spejderklint. Spejderklinten er flotbeliggende i kuperet terræn ned til Lovns Bredning. Der var liv i spejderhytterne, så dagens vandrere gik igennem lejren og samledes på musikscenen, hvor musikforeningen ”Spejderklinten” har holdt sine koncerter. Bjarne Gommesen fortalte om foreningens aktiviteter. Herunder at foreningen havde fået 35.000 kroner i tilskud til at afholde koncerter. Han mente, at der endnu var 30.000 kroner tilbage til at holde koncerter for, så der er planer om koncerter i Ulbjerg i efteråret. Mere om det på Ulbjergs hjemmeside.
Fra Spejderklinten gik turen ad stranden langs Lovns Bredning tilbage til Sundstrup, hvor Sanne Juhl viste ”Fiskerhuset” frem. Huset er bygget i 2007 på soklen af 2 gamle fiskerhuse, der ikke længere kunne bevares. Fiskehuset er nu hele Sundstrups fælles mødested, hvor der holdes fællesspisninger næsten hver måned. Borgerne i Sundstrup skiftes til at lave mad, og medlemmerne af borgerforeningen kan leje huset for 800 kroner eller for 300 til et aftenarrangement. Desuden holdes Yoga inde i huset, hvis Sundstrup Zoneterapi ikke kan holde sin Yoga ude på stranden på grund af vejret.
I Fiskehuset er der ud over mulighed for at holde arrangementer, udstillet gamle redskaber og fortællinger om Sundstrup og byens planer.
Efter et godt besøg i Fiskehuset gik deltagerne tilbage til Sundstrup Havn, hvor Gudrun og Inge havde bagt boller og kage, samt brygget kaffe og lavet te til dagens gæster. Flot arrangement i flot vejr afsluttet på fantastisk vis med hyggeligt samvær blandt deltagerne.