Kend Din Fjordklynge - Skals januar 2022

Sidste søndag i januar var igen tid til en tur med Kend Din Fjordklynge. Denne gang på naturvandring i Skals og omegn.

Tina Dahl fra Fjordklyngens Naturformidling stod for arrangementet, og det var med spænding arrangørerne tog imod deltagerne på torvet i Skals. Orkanen Malik havde hærget det nordvestlige Danmark i næsten 1 døgn, så måske var deltagerne blevet skræmt, for blæsten havde ikke helt lagt sig endnu.

På trods af blæsten mødte 45 borgere op til turen i Skals. Tina bød velkommen og fortalte, at hendes forældre var ved at lave svampesuppe inde i Torvecaféen, så deltagerne kunne glæde sig til den 6,5 km lange naturvandring, var ovre, men først skulle der findes svampe ude i naturen.

Turen gik forbi Skalma, mod vest ad Himmerlandsstien og derfra vest om Fyrre- og Granvænget langs Løgstørvej mod syd. Her har Viborg Kommune ryddet meget op i buskadset, så der nu er en fin vandresti mellem bebyggelsen på Fjordvænget og Løgstørvejen.

Helt nede i spidsen var der fantastisk udsigt over Skals Ådal, hvor blæsten havde givet ekstra vand til engene. Buskadset længst mod syd var gamle hyldetræer, og her fandt Tina svampe af arten Judasører. Svampene kan både købes i specialforretninger, men kan også samles i naturen om vinteren. Svampene lader sig let tørre på en avis eller på radiatoren. Når de skal brugs udblødes de i vand og smager fantastisk i suppe. Det sidste skulle deltagerne få vished efter turen.

 

  

Judasører er opkaldt efter den bibelske Judas. Historien fortæller, at Judas gik hen og hængte sig i et hyldetræ, da han havde forrådt Jesus. Svampen Judasører bliver krogede og ligner ører, og da de netop gror på gamle hyldetræer, fik de navn efter Judas.

 

Turen gik videre ad Højskolebakken ad Himmerlandsstien til Skals Idrætscenter og derfra ad Kærvej mod Høgerrør. Her havde Tina udset sig et gammelt læhegn af Siljerøn, og det blev næste stop på turen. Svampe af arten Østershatte har forkærlighed for disse træer. Specielt i de dele af læhegnene, der er angrebet af rodsvampe. I kanten af hullerne kan man ofte finde Østershatte, der ligesom Judasører er en fortrinlig spise i supper. Østershatte har fået sit navn efter sit udseende, der kan minde om rigtige østers. Østershatte minder meget om champignon og kan indgå i retter i stedet for disse kultursvampe. Der blev fundet en enkelt, men den var ifølge Tina for gammel og sej, til at hun ville anbefale nogen at spise den.

 

Turen gik til Kildedalen, hvor der i tidernes morgen er gravet ler, og et lille teglværk har haft sit virke. Tegnværket lå lige der, hvor man nu kan slå sig ned på et bord-/bænkesæt. Deltagerne blev ledt ned over engen til bækken i bunden af dalen. Her er der mange kildevæld, som navnet på dalen også siger. Her findes vandplanten med navnet Vandkarse. Vandkarse smager lidt som karse og vokser vildt i vandløb. Smagen er dog mere bitter end almindelig karse, men planten pynter flot oven på en god suppe med sin flotte grønne farve. En deltager ville vide, at vandkarse, der gror i bække, hvor kreaturer har sin gang, kan indeholde parasitter af arten Leverflynder. Tina manede dog til ro og oplyste, at det er en meget lille risiko, men anbefalede i øvrigt at plukke sin vandkarse i rene vandløb, hvor der ikke går kvæg.

 

Fra bækken gik turen forbi Skals Efterskole tilbage til Torvecaféen, hvor svampesuppe med Judasører og nudler ventede på deltagerne.

Vejret var trods det forløbne døgn fint, men der var da vind til håret på de åbne strækninger. Dertil flotte udsigter og mange kom på stier, som man sjældent eller aldrig har betrådt, hvis ikke man lige bor i lokalområdet.

Igen en god tur med Fjordklyngen, og kombinationen med naturformidling var bestemt en god idé. Næste tur er sidste søndag i februar, hvor turen starter i Skringstrup. Mere om det i opslag her på siden, når tiden nærmer sig.