Vellykket Haunted House arrangement med gys og gru i Kulturcenter Værestedet 2021
Her ses Halloweenerne Britta Vad, Eva Nielsen, Sara Ambrosius, Lisbeth Villekjaer Kastbjerg, Susanne Nygaard Nielsen, Charlotte Kuhr Jensen, Lene Carlskov og Louise Elisabeth Andersen. Det var disse kvinder der i fællesskab stod for udsmykning af lokaler, skuespillere og udvælgelse af de historier, der lagde grund til arrangementet.
Anledningen til arrangementet "Hauntet House" var egentlig at samle penge ind til ombygning af Kulturcenter Værestedet til hele Fjordklyngens nye samlingssted. Det projekt er en del af Fjordklyngens områdefornyelse og er Låstrups del af fornyelsen. Realdania og LOA (Lokale og Anlægsfornden) har givet tilsagn om støtte på 4½ million på betingelse af, at der findes lige så mange støttekroner ad andre kanaler. Viborg Kommune har støttet ombygningen af de bygninger, som de selv ejer. Andre fonde undersøger i øjeblikket om de vil støtte formålet. Ved Fjordklyngens Muslingefestival i starten af august måned blev der bagt kager, grillet pølser, solgt kaffe til støtte for ombygningen. Endelig har Halloweenerne arrangeret Hauntet House for at samle penge til ombygningen.
Udgangspunktet har været lokale sagn og historier fra middelalderen op til forrige århundrede. Gruopvækkende historier om spøgelser, skikkelser, der har gået igen, lyde af vogne og piskesmæld, der ikke har kunnet dokumenteres, Fjordmanden der trak lig ud i dyndet i Hjarbæk Fjord og en skrap overlærer, der skulle have absolut ro til sin undervisning. Endelig historier om en smed, der kunne andet end at smede jern og degnen Mads Bach, der kunne mane spøgelser i jorden. De forskellige sagn og historier er fundet af Lene Carlskov under besøg på Lokalhistorisk Arkiv i Møldrup og ved søgning i danske folkemindesamlinger.
Skuespillerne var dels lokale kræfter fra Fjordklyngens område og dels unge hjælpere med skuespillertalenter udefra. Herunder en skuespillergruppe fra Aarhus.
Lokale borgere fra Fjordklyngen har sponseret materialer og udlånt effekter til udsmykning af lokalerne på Kulturcenter Værestedet. Det har været et kæmpe arbejde at udsmykke lokalerne. Der har derfor været lys i vinduerne i Værestedet til ud på de små timer i den seneste tid. Alt fra kælder til loft blev brugt til arrangementet. en kæmpe tak til alle de frivillige hjælpere og til de borgere, der har sponseret og udlånt materialer til arrangementet. Der har været kæmpe opbakning til initiativet.
Til arrangementet var der stort set udsolgt af de 160 pladser, der var på de mange hold, der hvert kvarter kunne gå gennem lokalerne. Deltagerne startede i Låstrup Forsamlingshus, der som samarbejdspartner var med i arrangementet. Alle mødte ind til instruktion i den lille sal i forsamlingshuset. Herefter blev holdene på 8 personer af gangen sendt til Kulturcenter Værestedet, hvor en kæmpe smed, der var hvid i hovedet som sne, ventede. Han startede med at fraråde deltagerne at gå indenfor i den gamle skole, for lokalerne var indtaget af væsner hensides de levendes Verden. Han havde imidlertid smedet en nøgle, som kunne hjælpe deltagerne ud igen, hvis de mod hans anbefaling gik ind i de dødes rige.
Her ses Mads Degn med biblen
Inde i den mørklagte skolebygning mødte deltagerne straks spøgelser i form af døde børn, der gik igen og fulgte efter gæsterne. Et munkekutteklædt væsen viste vej rundt i lokalerne. Først hen ad skolegangen forbi undervisningslokalerne, hvor en hidsig førstelærer med et spanskrør i hånden råbte på ro og orden, så han kunne undervise i ro og fred. Derefter hen til et lokale, hvor en elev var låst inde af den sure førstelærer. Eleven blev befriet af deltagerne, men blev straks grebet og ført bort af den sure lærer, der også ganske kækt smækkede deltagerne et lille svirp af spanskrøret, hvis de ikke forføjede sig hurtigt nok.
Den stakkels elev nåede lige at oplyse, at gæsterne skulle lede efter "Mads Degn", der havde brug for gæsternes hjælp. Mads Degn blev fundet i skolens bibliotek, hvor han ledte efter sin bibel. Inden da havde gæsterne mødt talende vægge, en nisse på loftet og et spøgelse i vævestuen. Mads Degn ville have deltagerne til at gå ud på loftet, hvor de skulle lokke hans bibel fra et spøgelse, der havde gemt sig derude. Mads havde et krucifiks, som de kunne holde spøgelset på afstand med. Det var både spændende men også skrækindjagende at møde spøgelset på loftet. Spøgelset udleverede heldigvis biblen til gæsterne uden de store protester og Mads Degn fik oplyst "løssen" til åbning af døren. Gæsterne nåede kun med nød og næppe ud, inden spøgelset angreb, men Mads Degn nåede heldigvis lige at mane spøgelset tilbage på loftet, og fik låst døren.
Derefter var det ned i kælderen for at komme ud af dødsriget. Her mødte gæsterne mosekonen, der var i gang med at brygge "tåge og dis". Gæsterne så hvordan mosekonen bryggede, og hun forsøgte da også at lokke nogle af gæsterne med ud i mosen. Heldigvis kom alle gæsterne forbi mosekonen og videre ad mørke gange med flot udsmykning. I det sidste kælderrum, mødte gæsterne Madam Phillipsen, der hidsede sig op. Gæsterne slap forbi Madamen og mødte nu en pige, der gik og ledte efter sit guld. Pludselig kom "Fjordmanden" ind i lokalet, så alle måtte gemme sig under høvlebænke og borde. Fjordmanden trak et lig gennem lokalet gemt i en gammel ruse. Da Fjordmanden var kommet ind i sin hule uden at opdage de mange uventede gæster, skulle gæsterne bruge smedens nøgle til at komme ud i friheden igen. Heldigvis havde gæsterne passet godt på nøglen, så alle kom ud fra de dødes rige i live.
Her ses skuespillerholdet med udklædning
Derefter var det tilbage til Låstrup Forsamlingshus, hvor man kunne købe græskarsuppe, pølsehorn, kage og kaffe og tale med de andre hold om oplevelsen.
Fotos optaget af Jacob Thorup Kjærsgaard
Se omtale af arrangementet i Viborg Stifts Folkeblad via dette link.