Børne og Ungdomsfonden for Låstrup - Nr.Rind og omegn 1984-2017

Arkivfoto fra børnetræning I Borup Idrætsforening.

En æra er slut i vores lokalområde. Børne og Ungdomsfonden blev den 18. december 2017 erklæret for opløst. Børne og Ungdomsfonden og bestyrelsen for denne nåede dermed at være med til at sætte sit præg på vores lokale foreningsliv igennem næsten 35 år, da fonden blev oprettet den 25. april 1984.

Dengang blev fonden stiftet til støtte for aktiviteter omkring børne- og ungdomsarbejde i de lokale foreninger med børn boende i Låstrup, Nr.Rind og omegn. Man har i alle årene kunnet indskyde penge i fonden. Enten som lån eller som gave. Rigtig mange lokale borgere tog imod tilbuddet om at støtte ungdomsarbejdet. I alt blev der fra starten indskudt 245.000 kroner for en 5 årig periode. Mange af disse indskydere donerede efterfølgende deres indskud i fonden eller forlængede indskuddet i yderligere en periode. Højeste formue nåede fonden først i 90'erne, hvor fonden rådede over en formue på 371.000 kroner, svarende til 700.000 nutidskroner.

Gennem hele perioden har Sparekassen i Skals og Unibank stillet kapital velvilligt til rådighed. Således har interesserede kunnet låne indskudsbeløbet i pengeinstituttet og derefter afdrage pengene over hele indskudsperioden.

Ved den stiftende generalforsamling i 1884 blev Peter Nielsen, Henrik Jessen, Peter Lund, Sussi Sølager og Niels Kristian Svendsen valgt til bestyrelsen. De 3 sidstnævnte har siddet i bestyrelsen i samtlige 34 år, så det må siges, at fonden har haft en overordentlig stabil bestyrelse. Peter Nielsen blev afløst af Henning Mikkelsen i 1992. Henrik Jessen blev afløst af Hans Kurt Tougård i 1994. Henning Mikkelsen blev afløst af Anders Mølgård i 2003.

Fondens revisorer var fra starten Henning Mikkelsen, der blev afløst af Jytte Hansen, da han gik ind i bestyrelsen i 1992. Desuden Børge Møller, der blev afløst af Bent Grøn Andersen i 1998.

En sammentælling af udlodninger har vist, at der i alt er udloddet 618.942 kroner i årenes løb. Indtil opløsningen i 2017 var det udelukkende indskuddets renter, der blev brugt til udlodning. Grundkapitalen har været investeret i aktier, obligationer eller andre steder, alt efter, hvad der gav bedste renteafkast. Derfor var fondens aktiviteter også bedst i 80’erne og 90’erne, hvor renten og inflationen var høj. Dengang var der i flere år udlodninger på hele 30.000 kroner om året. Siden da er renteniveauet faldet drastisk, og grundlaget for at drive fonden videre er forsvundet.

Ved fondens opløsning i 2017 blev de sidste indskud tilbagebetalt og det resterende beløb på 101.942 kroner blev udloddet efter fondens regler. Her blev Borup Idrætsforening bevilget penge til en ny legeplads, Nr.Rind Borgerforening blev bevilget penge til et projekt omkring Nr.Rind Forsamlingshus og Børneklubben på Kulturcenter Værestedet blev bevilget et beløb.

I årenes løb er følgende foreninger begunstiget med tilskud:

Borup Idrætsforening, Rideklubben Birken, Legestuen på Værestedet, Ungdomsklubben i Låstrup, KFUM-Spejderne i Skringstrup, Net-cafe Værestedet Låstrup, Juletræskomiteen i Låstrup, Juletræskomiteen i Nr.Rind, Fastelansudvalget i Låstrup, Borgerforening i Nr.Rind, Børneklubben i Låstrup, Kulturcenter Værestedet i Låstrup.

Fonden har dermed haft stor indflydelse for de lokale foreningers muligheder for at tilbyde vores børn og unge gode faciliteter og aktiviteter. Denne tilskudsmulighed findes nu ikke længere, så nu er det op til de enkelte foreninger at søge midler af andre veje. Lokalbefolkningen opfordres til at melde sig som passive medlemmer i de enkelte foreninger. Støttekontingent fra passive medlemmer udgør en god og nødvendig indtægtskilde, så muligheden for at støtte foreningslivet findes fortsat.

Fra Borup Idrætsforening skal lyde en kæmpe tak til fondsbestyrelsen gennem de mange år. Det har været endog meget værdifuldt arbejde i vores arbejde for børn og unge i idrætsforeningen.

Annoncesponsor for dette opslag er: