Ny runde livestreaming foredrag på Værestedet
Efter nogle fantastiske foredrag i efteråret 2017, hvor mellem 15 og 25 deltog i de 6 streamde foredrag, forsætter Kulturcenter Værestedet i uge 6 2018 med live-streaming direkte fra Aarhus Universitet. Her er man med på en kikker til en række spændende foredrag, hvor man hver tirsdag får udfordret sin paratviden på en underholdende måde.
Der er hver aften fri adgang til foredrag fra kl. 19-21 og mulighed for at købe sig en kop kaffe og et stykke kage, samt have lidt socialt samvær.
Der kræves ikke særlige forudsætninger for at deltage i de enkelte foredrag - og det er ikke en række, hvor man skal deltage i alle for at få noget ud af det. Det er dog en god idé at skærpe sin nysgerrighed, for der kommer helt sikkert noget spændende viden frem ved foredragene.
Tirsdag den 6. februar kl. 19.00 – 21.00
Foredrag ved lektor i biomolekylær nanoteknologi Ebbe Sloth Andersen, Interdisciplinært Nanoscience Center og Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet. Forskerne har nu afluret hvordan vores celler bygger avancerede biomolekyler. Hør om hvordan forskerne udnytter det til at designe robotter i molekylestørrelse som kan bruges til at opdage og rapportere om sygdomme og til at finde og dræbe kræftceller.
Hvis man kigger nærmere på livets mindste enhed, cellen, kan man inde i den opleve en fascinerende verden af store, avancerede biomolekyler som fungerer som stilladser, transportbånd og maskiner der tilsammen får cellerne til at virke. Overraskende nok er det komplekse maskineri i cellerne opbygget af ganske få typer af små molekyler – nemlig DNA, RNA og protein.
Disse små molekyler er sat sammen, én for én, i en lang kæde som perler på en snor. Rækkefølgen af de små molekyler i kæden er selve opskriften på det store, avancerede biomolekyle – herunder hvordan det folder sig sammen til dets endelige rumlige form og dermed også dets funktion.
Opskriften på hvordan biomolekyler folder sig har hidtil været en uløselig gåde. Forskere er nu begyndt at forstå og selv kunne lave opskrifter for biomolekyler. Det er tilmed lykkedes at designe biomolekyler så de danner komplekse kunstneriske former der slet ikke findes i naturen.
En af de mest avancerede anvendelser af denne nye teknologi er at designe robotter i molekylestørrelse der både kan detektere, beregne og agere på molekyleniveau. Robotterne kan fx bruges til at kontrollere enzymer, opdage og rapportere om sygdomme, og finde og dræbe kræftceller. Du kan læse mere på dette link
Program 2018:
06-02-2018: Design af biomolekyler og nanorobotter
20-02-2018: På rumsafari blandt Mælkevejens planeter
27-02-2018: Relativitetsteori og gravitationsbølger
13-03-2018: Menneskedyret homo sapiens
20-03-2018: Jordens og livets udvikling
10-04-2018: Ig Nobel Prize: first laugh, then think
17-04-2018: Myrer
01-05-2018: Reward, prediction and brain dopamine