Med inspiration fra naturen - Naturvidenskabeligt foredrag
Med inspiration fra denne plante blev velcrolukning opfundet.
Kulturcenter Værestedet holder tirsdag det femte i rækken af naturvidenskabelige foredrag fra Aarhus Universitet. Sidste tirsdag var hele 24 personer mødt frem for at høre om "Sære Sanser". Generelt har deltageren været tilfredse med de foredrag, der har været holdt af meget inspirerende professionelle foredragsholdere.
Aarhus Universitet har forfattet følgende tekst om tirsdagens foredrag:
Velcro er en imitation af planten burre, idéer til medicin udspringer af dyr, der er immune for kræft, og fremtidens kirurgi byder måske på lim inspireret af blåmuslingernes. Hør hvordan naturen inspirerer forskerene til nye, revolutionærende opfindelser.
Dyr, planter og bakterier har løst masser af deres egne problemer gennem evolutionen. Når vi lader os inspirere af naturens måde at løse problemer på kaldes det biomimik. Tænk på planten burre, der fæstner sig i dyrs pels for at sprede plantens frø. Burrer ledte til et af de første eksempler på såkaldt biomimik – nemlig burrebånd, velcro, som nu har fundet vid udbredelse.
Ud over denne direkte kopiering af et biologisk design, opnår vi gennem vores forståelse af biologiske principper inspiration til at tænke på nye måder inden for fx arkitektur, materialevidenskab, kemi, nanoteknologi og medicin. Gennem en række eksempler fra biologiens verden vil du høre om hvordan forskere inspireres af naturens opfindelser til at tænke på nye måder og finde nye materialer og teknologier.
Du vil fx høre om hvordan dybhavssvampes skeletter af glas illustrerer arkitektoniske designprincipper. Et andet eksempel er planten kandebærer som har udviklet en kandeformet skål der under den rette luftfugtighed kan blive så glat at myrer og andre smådyr glider ned i kanden hvor de bliver spist. Dette har givet inspiration til at udvikle en helt ny klasse af materialer hvis egenskaber kan ændres så de bliver spejlglatte.
Hør også hvordan nøgne ørkenrotter, der lever i underjordiske huler i Afrika, har givet ny inspiration til at forstå sammenhængen mellem kræft og aldring, og hør hvordan slangegift har haft betydning for behandling af mennesker med forhøjet blodtryk, og se eksempler på dyr der kan gendanne arme og ben efter amputationer.
I danske farvande har forskerne fundet inspiration fra blåmuslingers evne til at holde sig fast i det bølgeombruste kystmiljø. Muslingerne bruger en lim, der gør det muligt for dem at sætte sig fast på alverdens overflader, sågar på teflon som ellers er kendt for at være ’non-stick’. Blåmuslingens lim-kemi giver nu inspiration til nye materialer, der forhåbentligt kan bruges i stedet for fx tråd ved kirurgi.
Foredraget varer fra 1900-2100. Der kan købes kaffe og kage i den indlagte 20 minutters pause. Kaffe og kage ad libitum for kr. 20,-
Efter tirsdagens foredrag er der 2 foredrag tilbage i efterårets foredragsrække. Det er de kommende 2 tirsdage med følgende overskrifter:
- 21. november - Big Bang og det usynlige univers
- 28. november - Spejlbilleder og molekyler