Kæmpefangst i Låstrup Aa for 135 år siden

Europæisk Stør foto fra Wikipedia.

Det Kongelige Bibliotek har på grund af folkebibliotekernes lukning åbnet for online-søgning i en række aviser og dagblade fra hele Danmark. Derfor er der i øjeblikket gode muligheder for at søge bredt på vores historie her i Låstrup eller i andre specifikke emner. 

Det Konge Biblioteks søgemaskine kan ses via dette link.

En simpel søgning på Laastrup gav f.eks. information til dette opslag, da Skive Folkeblad den 6. august 1885. Altså for 135 år siden skrev om fangst af en Stør i Laastrup Aa, som Simested Å dengang hed.

Støren blev opdaget i vandet af nogle høstarbejdere. En karl var hurtig og fik stukket en fork i gællerne på Støren, hvorefter han sammen med kollegaerne fik støren på land. Støren var 2 meter og 20 centimeter lang og vejede over 50 kilo. Sikke en fangst, så helt berettiget, at det rakte til en artikel i avisen. 

2,20 meter var en stor fisk, men faktisk kan støren bliver hele 4 meter lang og blive op til 100 år gammel. Desværre findes denne fisk ikke længere i danske farvande, men sjovt er det, at én af disse blev fanget her i vores lokale å.

Ved søgning på Europæisk Stør på Internettet ses fisken at være en særdeles truet art, der nu kun lever i den franske flod Gironde og et par bifloder. 

Se info om Stør via dette link. 

Artiklen fra Skive Folkeblad ses herunder i kopi: