Byfesten lørdag dag 2016

 

Byfesten i Låstrup lørdag dag.

Vejret var med arrangørerne af byfesten i Låstrup. Efter en uges arrangementer, hvor vejrprofeterne havde lovet regn, regn og regn, må vi konstatere, at regnen fortrinsvis er faldet i de perioder af døgnet, hvor der har været ro på stadion. Det var også tilfældet lørdag morgen, hvor regnen faldt tungt til hen på morgenen. Det lysnede dog, at vejret blev perfekt til byfest.

Teltet åbnede kl. 0900 med fælles morgenbord med rundstykker sponseret af Den Jyske Sparekasse i Skals. Det gode vejr og udsigten til hyggelige timer på Borup Stadion, havde virkelig trukket folk af huse. Det stod hurtigt klart, at der ikke var plads til alle, så der måtte spises i hold, og nogle tog plads i de udendørs faciliteter.

Efter en hyggelig time i teltet stod den på Optog, hvor 6 lokalområder havde udklædt sig og lavet vogne efter byfestens tema ”Militær”. Det blev en fin militærparade, hvor den ene vogn efter den anden passerede forbi publikum og lod sig beskue. Der var tanks, maskingeværer, snipere, frømandskorps, soldater og heldigvis var der også kommet en fredsbevarende styrke fra Lynderup/Nr.Rind. Der var kreeret flotte vogne og kostumer, hvilket gjorde optoget til et flot skue. I spidsen for optoget gik Anders Christian og holdt fanen højt.

Der blev hilst på fanen, hvorefter Sara Ambrosius sang for på ”Blæsten Går Frisk Over Limfjordens Vande”. Flot lød det, i vores nye lydanlæg.

Efter indmarch var der præsentation af de 3 discipliner, som Farmerturneringen består af. Første disciplin var fodbold, næste var en Militær Forhindringsbane, mens den sidste var holdt hemmeligt til sidste øjeblik, idet det var en ”Hemmelig Militær Operation”. Operationen bestod i at skyde ”morterild” med krocketkugler. Der blev skudt fra straffesparkfeltet med store slangebøsser, og målet var fodboldbanens midte, hvor en stor tønde var placeret. Det viste sig hurtigt, at krumbaneild umiddelbart er sværere, end det ser ud.

På forhindringsbanen skulle holdene parvis kæmpe om først at komme gennem en imiteret forhindringsbane. Der var balancebom, Mur, vippe, kravlenet, rappellingmur og sandsækkeløb. Der var udfordringer til stærke mænd og til adrætte børn, så hovederne blev lagt i blød for at få sammensat et hold, der taktisk kunne gennemføre samarbejdsøvelsen bedst muligt.

Efter 3 runder af alle discipliner, var det tid at udråbe vinderne af konkurrencen. Vejlebakken stillede med et stærkt hold, så de vandt både fodbold og forhindringsbanen. Nørremarken havde bedste sigtekorn og beherskede krubaneilden bedst af alle hold, så de blev vinder af den hemmelige militære operation.

Lettere forsinkede, var det nu tid til udmarch, hvor der blev hilst af med fanen og alle optogets vogne og deltagere forlod banen igen.

Næste punkt på dagsordenen var indvielse af Fjordklyngens MTB-spor. Inge Carlskov, der er formand i Fjordklyngen, holdt indvielsestalen og takkede de mange lodsejere på den 60 kilometer lange tur for deres velvillige indstilling til oprettelse af en mountainbikerute. Mange lodsejere har endog selv deltaget i at få vegetation beskåret, huller jævnet og vejen ryddet for forhindringer. Det har krævet mange timers arbejde at få aftaler på plads og sporet etableret. Tina Dahl og Hans Kurt Tougård har stået for dette kæmpe arbejde, som heldigvis lykkedes i den sidste ende.

Tina Dahl og Hans Kurt Tougård fortalte om udfordringerne ved at etablere sporet og opfordrede cyklisterne til at tage hensyn til de lokale beboere, når de anvender ruten.

Tina Dahl klippede snoren over, hvorefter mountainbikerytterne kunne sætte sig i sadlen og prøve ruten af. Helt overvældende var 100 personer mødt frem med deres cykler, og begav sig ud på ruter af forskellige længder. Flest kørte af sted på den lange tur på 60 kilometer, men også ture på 40, 30 og 20 kilometer var en mulighed. Ruten er kendetegnet ved, at den går gennem vidt forskellige naturtyper, så en bred diversitet i naturen passeres. Turen går f.eks. over marker, enge, langs fjorden, på stranden, og klint, gennem skov, over hede og gennem ådalen. Virkelig flot natur passeres undervejs på turen, og rytterne så da også tilfredse ud, da de senere på eftermiddagen vendte til bage til stadion. Nok noget udmattede for nogens vedkommende.

Turen er ikke afmærket, da det ville være med til at ødelægge den flotte natur, som cyklisterne netop var kommet for at se. Ruten kan ses på kort og downloades på dette link.

Hjemme på Borup Stadion skulle Borup IF herrehold i Serie 3 spille kamp mod SUB09 kvinderne fra Kvindeserien. Første halvleg var herrerne mod damerne, mens holdene blev brudt op i pausen og alle fordelt på 2 lige gode hold. Første halvleg endte 4-1 til herrerne. Damernes snu og taktisk kloge spil kunne alligevel ikke matche herrernes fysik.

Der blev grillet pølser til den store guldmedalje og skænket Hancock fadøl. God omsætning for arrangørerne og godt vejr, hvor kun enkelte dryp mindede deltagerne om, at det er dansk sommer.

Kl. 16 lukkede teltet for at gøre plads til byfestens finale i form af en Festmiddag.

Slut på en god dags aktiviteter og slut på en byfestuge, hvor fysiske aktivitet og sund livsstil har været gennemgående tema i aktiviteterne. Således har der været masser af fodbold, racercykelløb, mountainbikeløb og Engtramperløb og Lindy Aldahl har holdt foredrag for at inspirere andre til at gøre noget ved en stillesiddende hverdag. Det er ikke kun sundt at dyrke motion. Det er også sjovt. Lindy Aldahl sluttede sit foredrag med at opfordre deltagerne i at beslutte sig for, at det var i morges, at de startede på at lægge livet om. Det er ikke i morgen. Hvorfor udsætte til i morgen, hvad man kan gøre i dag.

Se omtale af aftenfesten på dette link.

Festteltet bliver stående på stadion, da Borup Idrætsforening tager imod 117 fodboldglade børn til den første fodboldskole arrangeret i samarbejde med DBU. Der er altså ikke helt sommerferie for de frivillige i Borup Idrætsforening endnu. Se mere om fodboldskolen her på hjemmesiden løbende.

Se billeder fra Byfesten i Låstrup på dette link.